Απόψεις

2018-06-27

Περί φανουρόπιτας

Στις 27 Αυγούστου η Εκκλησία μας εορτάζει τον άγιο ένδοξο μεγαλομάρτυρα Φανούριο. Ο Άγιος έγινε γνωστός από μία εικόνα που βρέθηκε τυχαία τον 14ο αι. πιθανόν στη Ρόδο. Στην εικόνα αυτή ο Άγιος παριστάνεται ως στρατιώτης και κρατάει Σταυρό και λαμπάδα. Γύρω από την εικόνα υπάρχουν δώδεκα μικρές παραστάσεις που δείχνουν τα μαρτύριά του.

Από τις παραστάσεις διακρίνεται ότι ο Άγιος παρουσιάζεται στο Ρωμαίο ανακριτή και ομολογεί τον Χριστό και τελικά ξεκινούν τα βασανιστήρια. Τον ρίχνουν στη φυλακή, τον χτυπούν με πέτρες, με ξύλα, καίνε με αναμμένες λαμπάδες το σώμα του, τον ρίχνουν σε λάκκο με θηρία, τον ρίχνουν σε καμίνι. Εκείνος, όμως, ακλόνητος και με γαλήνη υπέμεινε όλα τα βασανιστήρια για την αγάπη του στο Χριστό.

Αυτοί είναι οι Άγιοι. Πίστη, μαρτυρία, μαρτύριο...

Την ημέρα της μνήμης του υπάρχει η ευλαβής συνήθεια -η οποία είναι κάτι σαν έθιμο- να φτιάχνονται φανουρόπιτες για να φανερώσει ο Άγιος κάτι. Ζητούμε από τον Άγιο να μεσολαβήσει για να γίνει κάτι που επιθυμούμε.

Η Εκκλησία μας κατανόησε ότι είναι μία ευλαβική κίνηση κάποιων χριστιανών και γι' αυτό έφτιαξε και μία ειδική ευχή για τις πίτες αυτές. Όμως, θα πρέπει να προσέξουμε και να θέσουμε κάποιους προβληματισμούς σε αυτό το έθιμο:

  • Πάμε τη φανουρόπιτα για να γίνει το θέλημα μας. Ας προσέξουμε. Δεν σημαίνει ότι επειδή φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα είναι υποχρεωμένος ο Άγιος να μας το κάνει. Διότι ναι μεν ζητάμε κάτι, αλλά ο Θεός ξέρει αν και πότε πρέπει να μας το δώσει. Θα πρέπει να ζητάμε από το Θεό να γίνει το θέλημα Του, γιατί εκείνος μόνο ξέρει το συμφέρον μας.
  • Ξαφνικά εμφανιζόμαστε την ημέρα αυτή στην Εκκλησία με μία πίτα στο χέρι. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο όμως, είμαστε αποκομμένοι από την Εκκλησία, από την πνευματική προσπάθεια, από τον αγώνα κατά των παθών. Θέλουμε να γίνονται όλα μαγικά... Σου φέρνω πίτα, για να μου κάνεις τη χάρη. Δεν έχει σημασία που δεν εκκλησιάζομαι, δεν εξομολογούμαι και δεν κοινωνώ...αλλά θέλω να μου κάνεις τη χάρη. Αυτή η κατάσταση δεν έχει σχέση με την Ορθοδοξία. Και θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε ότι αν δεν αγωνιζόμαστε συνεχώς... δεν αγαπάμε πραγματικά το Θεό και τους Αγίους Του.
  • Ο Άγιος απ' ό,τι φαίνεται υπέστη πολλά μαρτύρια. Αυτό μας διδάσκει και εμάς. Οι Άγιοι είναι για να προσπαθούμε να τους μιμούμαστε. Είμαστε έτοιμοι να μαρτυρήσουμε, όπως ο Άγιος; Φτιάχνοντας την πίτα άραγε προσευχόμαστε; Θυμόμαστε τον βίο του Αγίου; Μας εμπνέει; Έχουμε επίγνωση των αμαρτιών μας και της αναξιότητάς μας σε σύγκριση με το θάρρος της ομολογίας και της πίστης που υπέδειξε ο Άγιος;

Ας γίνει αφορμή η φετινή εορτή του Αγίου να μας φέρει πιο κοντά στην Εκκλησία και τα Ιερά Μυστήρια. Ο Θεός μαζί μας!

Ταπεινές σκέψεις,

π.Τριαντάφυλλος Γεροντάκης


Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ


Κωνσταντίνος Χολέβας - Πολιτικός Επιστήμων


Στις 24 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος απαγχονίσθηκε με εντολή του Κουρτ Πασά το 1779 στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου. Ο Πατροκοσμάς αγωνίσθηκε σε ζοφερούς καιρούς Τουρκοκρατίας και διωγμών για την αποτροπή των εξισλαμισμών, τη διάσωση της Πίστης μας και της Γλώσσας μας, για τη διάδοση της ελληνορθόδοξης παιδείας και για την εθνική αφύπνιση των Ελλήνων. Αξίζει να συγκρίνουμε τα παιδαγωγικά πρότυπα που καλλιέργησε ο Άγιος με αυτά που επικρατούν σήμερα. Η σύγκριση οδηγεί σε θλιβερά συμπεράσματα. Ο Πατροκοσμάς ζητούσε ένα σχολείο, το οποίο θα διδάσκει την ενιαία ελληνική γλώσσα και μάλιστα τη γλώσσα της Θείας Λατρείας, «διότι και η Εκκλησία μας είναι εις την Ελληνικήν». Σήμερα επικρατεί η μόδα να μαθαίνουν τα παιδιά μας καλύτερα τις ξένες γλώσσες παρά τα Αρχαία και Νέα Ελληνικά. Κι όμως στην Βρετανία εισάγονται τα Αρχαία Ελληνικά στα Δημοτικά Σχολεία και στην Αυστραλία χρησιμοποιούνται τα Αρχαία Ελληνικά για την αντιμετώπιση των παιδικών δυσλεξιών. (Βλέπε και τα συμπεράσματα του ιατρού Ιωάννη Τσέγκου στο βιβλίο του: «Η εκδίκηση των τόνων»). Ο Άγιος Κοσμάς έθετε ως σκοπό της Παιδείας τη διάπλαση ολοκληρωμένων χαρακτήρων με έμφαση την Πίστη στον Θεό και στα δόγματα της Ορθοδοξίας. «Από το Σχολείον μανθάνομεν τι είναι ο Χριστός, η Παναγία, οι Άγγελοι» έλεγε. Σήμερα παρατηρούμε τη λυσσώδη προσάθεια των ψευδοπροοδευτικών να ξεριζώσουν ή να μεταλλάξουν το μάθημα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών και να εισαγάγουν ένα πολυθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό συνονθύλευμα, το οποίο θα στερείται παιδαγωγικού και ηθικού προσανατολισμού. Την ώρα που οι πρώην κομμουνιστικές χώρες επαναφέρουν τα Ορθόδοξα Θρησκευτικά κάποιοι δήθεν ειδικοί θέλουν να εισαγάγουν αποτυχημένα πρότυπα και να πληγώσουν τις παιδικές ψυχές. Ο Φωτιστής των Σκλάβων, αν ήταν σήμερα μπροστά μας, δεν θα αδιαφορούσε για τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία. Άλλωστε τις Θετικές Επιστήμες στο υπόδουλο Γένος κληρικοί τις πρωτοδίδαξαν. Θα μάς έλεγε, όμως, ότι προϋπόθεση για κάθε πρόοδο και απελευθέρωση είναι η εμμονή στην ελληνορθόδοξη παιδεία, η οποία διαμορφώνει ήθος. Για να ξεφύγουμε από την πολύπλευρη κρίση ας θυμηθούμε τις Διδαχές του.